Nuffnang Ads

Friday, September 4, 2009

Ummi yang rajin....hehehehhe

hari selasa baru nie ummi pagi2 lagi ummi dengar member ofis nak buat chicken chop..macam sedap jer dengarnya..so tanya2..macam senang jer buat nya..heheeh....tengahri tu ummi g c4 jap beli barang2.....tetiba ayah call tanya nak masak apa hari ini...umi pun cakaplah chicken chop..dia talan air liur jer..kesian lak ayah tak dapat buka sama ummi hari tu...sebab kerja shift petang...sian lak..terus ummi cancel masak chicken chop..postpone dulu lah..so ummi pun cakap kat kak yanti tolong sediakan barang2 nak masak ayam masak merah dan bayam goreng....biasalah...sayur kegemaran ummi dan ayah....
so, hari itu, ummi berbuka.
1) nasi panas;
2) ayam masak merah;
3) bayam goreng berkuah;
4) air longan
5) kurma


~ hah ini hasilnya....ayam masak merah dan bayam goreng berkuah...walaupun simple tapi amat la sodap~

esoknya pulak ummi awal2 bagitau ayah nak buat chicken chop...terharu ayah dengar ummi batalkan nak buat chicken chop semalamnya sebab ayah takder buka sama...hahahhah...pancing baik punye...balik kerja ummi pun apa lagi, buat coleslow dulu...lepas tuh masak sos chicken cream plus black pepper....lepas tuh goreng sosej, fries....last sekali goreng ayam lah....

wah sungguh cepat dan mudah...rasanya pun wallaaa.....memang ngancam....ayah kata coleslow ummi macam kat kfc punye...soup macam kat pizza hut punye...kembang sikit ummi dengar ayah puji..hahahha...ayah makan sampai licin...fries habis, sosej pun...yang tak habis sos cili lingham..sebab pedas sikit..ayah salah beli yang sos cili thai lak..memang ler pedas....

tapi kan sebab terlalu excited lupa lak nak snap gambo...zhafran pun makan ngan berselera sekali..chicken cicah chicekn cream tu...hehehhe....nanti bila2 ummi buat lagi ummi snap lah....buat kenangan2...

then hari khamis lak ummi masak simple jer..sambal petai sotong dan sup sayur....huhuuu...memang terangkat makan...walaupun pedas..ayah makan dengan lazatnya...siap marah ummi masak nasi sikit..3 pot macam dah banyak jer...biasa ummi masak 2.5 pot jer..dia kata lauk simple dan sedap nie kena banyak nasi...hehehhehe....ape2 lah ayah....


~ sedap tak nampak sambal sotong ummi ...memang sedap...sup sayur pun best..berselera makan time panas2~

then hari ini ummi ada jemputan berbuka puasa khas kat ofis...ummi akan pergi ngan ayah dan anak2 ummi...kak yanti pun ummi bawak jugak..sian lak dia nak tinggal kat rumah....ok semua sekian untuk hari ini......


1 comment: