Nuffnang Ads

Tuesday, December 29, 2009

akhirnya ummi rileks sikit....

dah tamat sudah episode kebusy an ummi..itu bab kerja ofis la,...dah reda sikit lambakan kerja..tambahan pula ramai bos yang bercuti, tiada arahan datang bertubi2, so bolehlah merileks kan diri...hari tuh ummi nak update pasal hadiah ummi kan..tapi nantilah nak update pun ummi belum dapat lagi..tak best nak cerita kalau takder gambo...hehehe...insya-Allah umur yang panjang, rezeki yang tak putus tiba, insya-Allah korang dapat tahu gak apa hadiahnya...berbaloi ke tak itu belakang cerita...biarlah ia menjadi pemangkin semangat....keh keh ....

pasal percutian ummi di Genting, memang best walaupun tak tido sana...tapi rasa best sebab ummi dan ayah hanya berdua..jarang kami dapat berdua nie...tapi kekadang masa kat atas sejuk2 tuh..teringat gak zhafran n afnan buat ape la tuh....hehehhe...gambo2 ummi banyak upload kat facebook..korang jengah2 lah facebook ummi ye kalau rajin...kalau tak..tak payahlah..banyak benda lain yang korang boleh buat....keh keh keh...

sekarang nie banyak sibuk buat urusan rumah yang tak habis2 lagi..betul2 penat berurusan dengan pejabat tanah yang begitulah birokrasi makan gaji buta..kat sini ummi nak luahkan apa yang terpendam lah..geram sungguh kat diorang nie, boleh jer selamba buat kerja lembab, padahal benda yang boleh buat 2-3 hari..ambil masa sampai berminggu..lepas tu yang paling ummi hangin nie, bila title salah endorse nama pemilik lain..agaknya buta ke apa..tak buat double check ke sebelum nak register nama tu..ingat buat resit bayaran makanan ikan ker..wei..ko berurusan dengan orang ramai, lambat kerja ko tu effect dan prejudis hak orang lain tau..disebabkan ko, ummi lak kena bear interest...ko buat ape???...buat bodoh je tau...memang kalau diberi pilihan memang ummi nak bakar jer pejabat tanah tu...baru padan muka...
yang pemaju nie lak satu hal dah tahu delay tu bukan pembeli punye sebab..tapi angkara pekerja2 gomen yang tak ada piagam pelanggan..kalau ada, mesti setel jer pasal gadaian dan title pindah milik semua....ada orang lain kisah..korang yang lain kalau beli rumah baru ler paham apa yang ummi bebel nie....tak habis lagi ayat ummi nie...pemaju nie pun sepatutnya consider la interest tu sepatutnya tak boleh lah jalan....kalau tak disebabkan dalam SNP memang tertulis purchaser yang kena bayar interest...geram betul...lain kali kena redraft ayat tu...pejabat tanah kena bear interesr,,barulah terkedek2 buat piagam pelanggan....yang lawyer nie satu jugak dah biasa berurusan ngan pejabat tanak yang lembab nie, kena la selalu follow up, turun tengok apa yang tak kena kalau dah lambat sangat...nie ummi lak yang macam lawyer, turun sana ke mari..tapi at least puas hati sebab semua urusan perjalanan ummi tau..ko nak kelentong pun ummi dah paham...walaupun ummi tak practice conveyancing dulu.....(nyesal jugak)....

panjang lebar lak update kali nie..sapa tak nak baca tak payah k...sajer meluahkan apa terbuku di dada..ayah dah dengar dah nie....hehehe..dia dari tak paham pum boleh paham...
harap2 pertengahan bulan 1 nie semuanya setel...dan boleh lah pikir untuk start buat reno atau lengkapkan apa yang tak ada..nak masuk rumah nie bukanlah kerja mudah...banyak benda nak kena consider...lagi2 bab duit...kalau ikut hati semua benda nak buat..tak perlu ada pengajar...sebab yang control duit kita kan..suka hati kita la nak buat apa pun...nama pun duit kita...keh keh keh.....cantik ke tak itu pada pandangan orang itu belakang kira..yang penting orang yang keluar duit tu suka dan gembira...hahahhahah

kalian semua doakan lah semuanya dipermudahkan....insya-Allah semuanya selesai...kalian semua dijemput untuk sama2 mendoakan kesejahteraan mahligai kami nanti...insya-Allah..

Friday, December 11, 2009

SANGAT2 BUSY...RINDU NAK UPDATE..

lately nie ummi tersangat busy..tersangat2 busy...rindu nak update....agreement datang bertalu, mcam peluru berpandu gitew...tak sempat nak pandang mana2..ish banyak info tertinggal..hujung tahun, banyak benda nak kena setel..ramai orang cuti, banyak nak kena cover, research pulak kena buat, bengkel ada, tapi mintak escape 1, tension tul...orang bercuti..ummi terhegeh habiskan kerja...nanti ummi update ye..banyak benda nak cerita...

1. hadiah aniversary ummi;
2. cuti aniversary di Genting;
dll...

argh!!!!...memang busy..nak sambung kerja k...bye

Tuesday, December 8, 2009

HaDiAh AyAh....

hehehe..hari tu kan ummi ada cerita pasal hadiah ayah kan..baru tahun ni tahun ke 3 rasa macam bersalah jer tak belikan ayah hadiah...hehehhe sebelum nie lum sedar lagi lah gamaknya...hari tuh jalan2 kat carrefour, ayah bisik2 kat ummi dia teringin nak ada juice extracter...tapi nak yang mahal lak tuh...nak brand philips...ummi tengok harga.RM349..mahal tu...lepas tu cepat2 ayah kata ada less la ummi...Rm199..

ummi bukan apa, yelah orang laki kan buat kerja kat dapur biasalah sepah2...tension tau tengok dapur kotor..sebab dapur lah tempat kita meluangkan masa memasak..mesti dalam keadaan bersih dan kemas....barulah idea memasak datang..keh keh keh....sebab ummi malas sikit nak handle juice extracter..banyak sangat parts dia...nak basuh, keringkan lagi...malas sungguh..nak amik hati ummi punye pasal..ayah janji nak handle semuanya sendiri...hehehhe...baru ummi bagi consent...

ayah pun cakap, ummi cancel jerla hadiah basikal tu..dia kata belikan je la benda alah tu...ummi pun ye ke?..takper ke murah jer..ayah kata ok...dah lama dia nak ada benda tu..hehehhe..
so malam tu kitorang angkut lah kotak nya yang gedabak tuh...

gambar tak snap lagilah..nanti tunggu hadiah ummi dulu ye, kitorang plan nak gambar sama2....heheheh..tunggu ye...hehheheh

Thursday, December 3, 2009

ApA aGaKnYa KaLi Ini???

sebenarnya ummi masih lagi tunggu hadiah apa ye kali ini sempena anniversary kami yang ke 3...macam tak elok jerkan menunggu hadiah setiap tahun..tapi biasalah manusia kan..memang suka hadiah..cuba angkat tangan sapa yang tak suka hadiah???..takder kan...keh keh keh...rasa macam dah boleh agak dah hadiah tu, tapi tak confirm lagi..so tak nak mengharap apa2 dulu..nanti keciwa lak..takder orang nak pujuk hati ini...ummi pun macam tak adil jer..tak pernah bagi hadiah kat ayah...jahat kan?..tapi kan bila ummi nak bagi, ayah kata tak payah..dah ada dah...tension lak...jarang sangat ayah dapat hadiah dari ummi...tapi kan ummi baru tahu baru2 nie, ayah teringin nak ada sebuah basikat mountain bike..keh keh keh...sebenarnya macma tak berapa berkenan jer ngan hadiah tu..tapi sebab semangat ayah untuk menurunkan berat badan..sian lah pulak..kang kata kita tak menyokong lak...hari tu ummi dah g survey harga..ada yang mahal sangat ada ynag boleh lah harganya....tu ummi tengah pikir2 nak belikan...tapi yang murah sikit harganya kalau compare ada kat Muar...haruskah ummi balik kg angkut dari Muar nie??...
takper ayah ye..sabar sikit nanti ummi buat kira2 dulu...doakan ummi dapat rezeki lebih ..insya-Allah ummi akan penuhi impian ayah tu ye...love u so much...

Tuesday, December 1, 2009

UlaNgTaHuN PeRkAhWiNaN UmMi dAn AyAh

Hari ni genap 3 tahun kami melayari bahtera rumah tangga...tak sangka kan??..3 tahun dulu, ummi hanya berdua sahaja..sekarang dah berempat..sungguh cepat masa berlalu...syukur alhamdulillah, ummi dikurniakan suami yang baik dan anak2 yang sangat keletah...bila duduk bersendirian kekadang teringat balik saat perkenalan ummi dengan ayah...nak tahu tak macam mana ummi kenal ayah?..

ummi masih ingat lagi, roomate ummi nama dia kak noris dia actuallu satu persatuan JASA (anak2 orang asli) dengan ayah...dia selalu sebut nama ayah..ZARISMAN..masa tu terdetik dalam hati ummi macam nak berkenalan dengan empunya nama...tapi lum tengok orang nya lagi...waktu tu ummi sebenarnya sedang berhubungan dengan orang lain..tapi rasa macm lum ada keyakinan untuk meneruskan hubungan tersebut....

tapi niat untuk mengenali empunya diri berhenti setakat itu...masa final year first sem, kak noris ni ajak ummi untuk teman dia jumpa si Zarisman nie lah...orang dah beriya2 ajak kan, pergi jugak lah..first time le tengok orang nye secara live...lepas tu ummi kena jadi committe untuk persembahan blok kat asrama dulu..Nusaibah..lepas tu puas pikir nak jemput sapa untuk buat persembahan, tak kisah lah apa2...nak jadikan cerita, si Zarisman ni memang lah aktif berteater dan berlakon...ada lah yang mencadangkan ummi berurusan dengan dia untuk guna khidmat Zarisman and the geng untuk persembahan malam tu...

sejak tu ada babk dan siri2 tolong menolong...apa tu ek??..macam nie, ummi selalu tidur lambat sebab stay back buat nota atau study malam...biasalah kalau study malam kan lapar..kantin lak dah tutup..tapi perut perlu untuk diisi..call la en Zarisman untuk beli makanan untuk ditapau...huhuu....tapi dia memang baik, malam macam mana memang dia akan datang hantar makanan..kalau pak guard Nusaibah tu memang dah kenal la...dulu en Zarisman nie ada kereta..ada jugak kawan2 dia kata ummi nak gunakan dia sebab dia ada kereta..memang sedih gak...orang mana ada yang suka tengok kita bahagia..masa tu lum ada feeling2 pun...waktu tu pulak hubungan dengan si dia telah terputus..heheheh....

masa cuti sem pulak, kitorang berbalas sms dan yang paling ummi tak boleh lupa, bila kitorang buat missed call...konon2 rindu lah wei..keh keh keh...kelakar lak...sampai beratus2 tau...lawak sungguh...tetiba timbul rasa kasih kat dia...heheh..yang ummi ingat pada 8hb 11 2004 dia sms dia tulis bolehkah dia mengetuk pintu hati?....hahahha..lawak betul la..ummi pun hilang punca, tak tahu..masa tu ada rasa kasihan pun ada...tapi sebab dia memang baik...ummi terima dia..

hubungan kami berjalan lancar..dan dia adalah lelaki pertama yang abah dan mak approve untuk berkawan...dia memang gentleman..dia berani jumpa family..apa lagi orang tua kan.tengok macam tu sukalah...akhirnya pada 18hb 6 2005 ummi bertunang.... ummi tak sempat bertunang masa mama dia masih ada..sebab mama dia telah pergi meninggalkan keluarga pada tahun 2004 bulan 8...mama dia seorang yang baik dan lemah lembut..kalau dia ada lagi sekarng nie mesti dia seorang mertua yang baik...sempat jugaklah dia bagi sepasang kain untuk buat baju kurung..masih boleh dipakai sehingga ke hari ini..itu sahajalah kenangan yang ada....

lama kami bertunang, sebab aim ummi mesti nak kumpul duit sendiri untuk kawin...yang ummi puas hati, ummi guna duit sendiri untuk kenduri kawin, tak sentuh pun duit hantaran kawin...tiap2 bulan ummi buat saving memang besar jumlahnya...seronok saat itu sebab duit berkepuk2...keh keh keh...pada 1hb 12 2006 kami diijabkabulkan oleh abah sendiri, seronok, sebab abah sendiri yang nikahkan....walaupun peristiwa ini telah bertahun berlalu, tapi ia masih segar diingatan....

buat suamiku... terima kasih kerana menyayangi ummi dan anak2...terima kasih kerana baik budimu..terima kasih kerana keprihatinanmu, terima kasih atas sabarmu..terima kasih atas segalanya..moga kita dapat mengharungi segala susah dan payah kehidupan ini bersama2...ummi hanya membantu...penyokong ayah setiap waktu..maafkan ummi atas perbuatan, perkataan ummi yang tak sengaja...tapi percayalah ummi hanya marah dan panas seketika, jauh di sudut hati ini...hanya ayah sahaja lelaki yang bertahta....

SELAMAT ULANGTAHUN KE3 AYAH....

Monday, November 30, 2009

aQiQaH dan KoRbAn 2009

Raya Haji tahun ini meriah sikit daripada tahun2 lepas..sebab apa???..sebab ummi dapat merayakan dengan insan2 yang ummi sayang...ayah dan anak2 ummi yang comel itu...lagi satu, dapat laksanakan aqiqah Ahmad Afnan Hamimi, dan korban untuk kami sekeluarga...baru kali ini ummi dapat mengambil peluang untuk melihat sendiri bagaimana seekor lembu disembelih dan dikorbankan...sebelum ini tengok kat gambar jer...kurang feel sikit...

kali ini bukan ummi seorang yang dapat menyaksikannya...malah zhafran dan afnan pun turut serta...tapi diorang hadir bukan untuk bantu melapah..tapi datang tengok jer...heheheh...ummi seronok sebab semua dapat kumpul ramai2..walaupun keluarga kami tak seramai keluarga orang lain...cucu Haji Wahab dan Hajah Mariam pun baru 2 orang...masih menanti cucu lain dalam keluarga kami...harap dilimpahkan rezeki....

raya kali ini juga sang suami dapat cuti yang lama dari sebelumnya..kami anak beranak ambil peluang untuk berempat dengan sebaik mungkin...sungguh manis kenangan itu..walaupun tak kemana..hanya sekitar muar dan melaka..tapi ia amat bermakna...jgn terkejut..ummi dan ayah telah mengheret anakanda2 ku ke karaoke...menyanyi..keh keh keh...semua orang pakat tengok pelik kot....ape tengok2 ummi bayar tau...seronok sangat bersama anak2 dengan suami tercinta...sampai sekarang masih rasa berbunga2...hehehhe....
gambar2 yang kami ambil sempena korban dan raya haji akan mengakhiri coretan kali ini...gambar aqiqah akan di upload kemudian ..sebab busu yang snap...tunggu ye...

gambar family sedondon raya 2009

keluarga Hj Wahab dan Hajah Mariam(abglong n k nora lum sampai lagi)

alhamdulillah selamat sudah ibadah ini..

bila pula tiba giliran aku??...




Tuesday, November 24, 2009

AfNaN 9 BuLaN

wah..dah 9 bulan dah anak ummi nie...sekejap je masa berjalan...hehheh...rasa macam baru jer bersalin..keh keh...bila tengok baby baru lahir...macam best jer nak ada bby kecik..tapi buat masa nie ummi ngan ayah decided lum bersedia untuk terima 'orang baru'. bukan apa, cuma nak beri perhatian yang secukupnya untuk anak2 ummi sedia ada ni...tak bermaksud sekarang nie tak cukup perhatian...cukup..terlebih cukup....
kalau ada rezeki, insyaAllah...kalau telah ditakdirkan memang 2 ni sahaja anak ummi..ummi bersyukur sangat..sebab kalian semua amat membahagiakan...orang kata quality lebih baik dari quantiti...sehingga umur afnan 9 bulan nie..afnan dah pandai macam2...kalau nak tulis kat sini memang tak muat..hehhe....ummi sayang sangat kat afnan...sayang juga kat zhafran tau...budak2 bijak ummi nie kalau nakal pun ummi suka...hehehhe

afnan sekarang nie dah mula memilih dengan sapa dia nak...kalau ummi, ayah, kak yanti memang melonjak2 nak dapatkan kita..tapi kalau orang lain ambil...memula ok..lama2..dia akan melalak kuat macam orang tu nak kidnap dia hahahha.....kelakar..tp..kadang2 rasa best lak sebab dia dah kenal sapa orang yang dia biasa...tak mcam zhafran..dia dulu masa baby tak kisah jer..tapi dah besar ni dia memang agak penakut orang..amik masa sikit untuk mesra..once dah mesra..melampau lak..nak buli orang jer kerja nya....

hai sayang2 ummi...dengarlah kata hati ummi nie..ummi sayang sangat kalian berdua...kalian lah jantung hati ummi...nanti kalian dah besar jgn lupa ummi tau...ingat ummi tau....love both of you....


ni bukan bday party afnan...celebrate bday dina anak kawan...

ni budak hensem yang ummi sayang jugak....

Friday, November 20, 2009

ZhAfRan- 1 TaHuN 10 BuLaN

hai zhafran anak ummi...anak ummi dah menginjak ke usia 1 tahun 10 bulan hari ini...hehehe..dah besar dah anak ummi..kdg2 boleh jadi abg yang baik sebab dia jadi pelapor segala gerak geri afnan..kalau afnan sibuk main wayar atau terbalikkan motor dia...dia akan jerit2 konon2 marahkan adik dia..lepas tu lari2 kat ummi bagitahu lah...minta ummi ambil perhatian sikit kat afnan...hehehhe..comel jer...dah banyak suku kata yang dia pandai sebut...cucu (susu), nak uar (nak keluar), jom, ummi, ayah, atek (adik), anan (afnan), nenek, atoh (atok), ball, car, bam (tido kot!!)...byk lagi la...


tapi kdg2 bila ada benda yang dia tak puas hati, dia akan cuba tarik perhatian kita..contohnya bila ayah syok tengok tv..dia cakap macam nie..jom! nak uar...kalau ayah dia buat2 bodoh jer sibuk tengok hagemaru (ni ayah ke anak nie yang minat kartun-ummi pun confuse), nanti dia pergi kat tv, terus tutup tv..hahahha...pandai...nanti terus lari kat pintu dan goncang grill selagi boleh..memekak kan telinga sesiapa yang mendengar sampai ayah nya bangun dan bawa dia keluar....(bijak tak ?)


habit lain yang ummi tak tahulah sampai bila...adalah minum susu sambil pegang dan raba2 bibir sesiapa sahaja yang menjadi mangsa pada ketika itu...susah jugak kalau ummi seorang yang jaga zhafran..time afnan nak nyusu, time tu dia dah mula nak tido sambil hisap susu...hah, habislah...memang kena entertain dia dulu..dah tido baru la nyusukan afnan lak...nasib baik afnan seorang budak yang sabar tunggu turn kan....gud boy anak ummi sorang nie...


selalu jugak buat adik dia macam kuda, tolak kepala, ketuk kepala adik guna mainan...bila adik nangis dia akan ejek buat nangis..memang sakit hati...adik dia lak time abg dia senyap tu dia nak g kacau lak..ape lagi jadi mangsa la kalau ketenteraman nya dicerobohi...hahhahahha


lagi 2 bulan genap 2 tahun...ummi harap pada ketika itu nanti, zhafran makin matang dan tak mahu buat adik lagi...kena jadi abang yang baik...manja boleh tapi biarlah bertempat...kasih ummi pada zhafran tak pernah sikit dari 100%..sebab kasih ummi pada zhafran dan afnan 200%..seorang dapat 100%....hehehheh..ummi sayang kalian berdua...ingat tu...


zhafran yang tengah menunggu makanan kat kedai makan...dah lapar la tu...

Wednesday, November 18, 2009

Course yang memboringkan..

SEKARANG NIE UMMI TENGAH COURSE...TAK BESTNYACERTIFIED FRAUD EXAMINER NI CAKAP SORG2SIAN DIA...TAJUK DAH BEST TP PRESENTOR LAK TAK BEST,.NASIB KA LAYAN JE LA,.

Tuesday, November 17, 2009

HaTi BeRbUnGa-BuNga...

hati ummi berbunga-bunga hari ini...tapi sebelum hati ini berbunga2..dah meletup jugak pagi tadi..tapi nasib baik dah kembali reda bila teringat banyak benda berlaku...yang amat menggembirakan lately nie...satu2 ummi nak update supaya tiada satu pun terlepas untuk di ingati nanti...

Perkara 1

Ummi telah berjaya untuk dapat modern cloth pad untuk giveaway anjuran Nisa di website babysnowdrop. ummi sangat2 teruja bila disenarai pendekkan oleh Nisa..balik kerja online kat rumah terus nampak nama ummi ada dalam senarai memang teruja..macam dapat apa jer..hehehh...dah namanya free dan hadiah..memang ler teramat suka...terima kasih ye kat Nisa..selalulah buat giveaway lagi...ummi memang suka benda2 free nie...korang pun suka jugak kan?,,jomlah join lain kali ek....tapi bila agaknya ummi nak try pakai cloth pad tu..sebab ummi lum peod lagi....tengoklah tahun depan ke...hehehhe....kalau sampai afnan stop menyusu lagi bagus...


Perkara 2

afnan sekarang ni amat suka memanjat.pantang nampak ada benda terbaring kat atas lantai..mesti dipanjatnya...takut tergolek jer..ummi suka tengok afnan aktif tapi kang berdentum kepala ke lantai, naya jer...kalau ummi tidur kat sebelah memang lah dipanjatnya badan kita...lasak sungguh...tapi ummi amat suka....meh kita layan gambo..kalau tak caya...



afnan tengah syok men terbalikkan motor( dia ingat orang tak nampak)


alamak! ummi nampak rupanya

.

nak terjatuh la pulak....


Perkara 3

semalam afnan telah mula merangkak dalam 2-3 step...hehhehe..seronok jer..tak sempat ummi nak snap gambonya....sebab terlalu cepat...dan lepas tu dia tak nak buat lagi walaupun ummi tunggu sebab nak snap...hehhehe apa2 lah afnan...yang penting afnan dah mula nak merangkak...seronok2 ummi suka....ngeh2...


lepas merangkak tertido la pulak kepenatan agaknya...


Friday, November 13, 2009

RuPaNya UmMi KeNa MiLk bLiStEr

tadi ummi jengah forum cari, berguna sangat info kat situ pasal breastfeeding nie...tq kawan2 kat sana...kan ummi ada cerita sebelum ini pasal breast ummi sakit dan bengkak susu tu..rupanya ummi kena MILK BLISTER...mesti ramai tak tahu apa itu MILK BLISTER...


meh kita baca sama2...setakat nie ummi dah kena 2-3 kali....it's normal rupanya...jom layan..


What is a milk blister?
A milk blister, or blocked nipple pore, is also called a bleb or nipple blister, or simply "milk under the skin." It occurs when a tiny bit of skin overgrows a milk duct opening and milk backs up behind it. A milk blister usually shows up as a painful white, clear or yellow dot on the nipple or areola (see photo), and the pain tends to be focused at that spot and just behind it. If you compress the breast so that milk is forced down the ducts, the blister will typically bulge outward. Milk blisters can be persistent and very painful during feeding, and may remain for several days or weeks and then spontaneously heal when the skin peels away from the affected area.
This is not the same as a blister on the nipple caused by friction. This type of blister, which may sometimes be a red or brown "blood blister," can be caused by friction from baby's improper latch or sucking or from the use of a badly fitting nipple shield or pump. In this type of blister, the problem is nipple damage due to friction, rather than a milk duct opening being blocked. Here is information on healing broken skin in the nipple area, plus more thoughts on the causes of friction or blood blisters.
A white spot on the nipple may also be caused by an obstruction within the milk duct (as opposed to skin covering the milk duct). The obstruction might be a tiny, dry clump of hardened milk or a "string" of fattier, semi-solidified milk. The first type of milk duct obstruction will often pop out from the pressure of nursing or manual expression, or can be gently scraped from the surface of the milk duct with a fingernail. The second type can often be manually expressed from the milk duct; reducing saturated fats can help to prevent recurrence of this type of obstruction. Both of these types of milk duct obstruction are associated with recurrent mastitis.


What causes a milk blister?
Milk blisters are thought to be caused by milk within a milk duct that has been sealed over by the epidermis and has triggered an inflammatory response. The underlying cause of a milk blister may be oversupply, pressure on that area of the breast, or the other usual causes of plugged ducts. Latch, suck, and or tongue problems may contribute to blisters because of friction on the tip of the nipple.
Thrush (yeast), can also cause milk blisters. Thrush occasionally appears as tiny white spots on the nipple, but can also appear as larger white spots that block one or more milk ducts. If you have more than one blister at the same time, suspect thrush as the cause. Yeast is often accompanied by a "burning" pain, and the pain tends to be worse after nursing or pumping (whereas a plugged duct generally feels better after the breast has been emptied).


nak tahu cara2 nak cure atau buat treatment dia..meh baca kat sini k...http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom/nipplebleb.html


memang berguna sangat info nie...sapa2 yang dah melalui breastfeeding journey ini selama 8-9 bulan..biasa akan alami ini...walaupun ia menyakitkan tapi ummi still appreciate this..anggap ini sebagai satu pengorbanan ummi pada afnan...

afnan nanti dah besar, jgn lupa ummi tau...ummi tak minta duit atau kekayaan..apa yang ummi nak...afnan kenal dan sentiasa ingat ummi inilah yang banyak berkorban pada afnan...(rasa sedih lah pulak...)

zhafran pun jgn lupa ummi tau..walaupun ummi tak dapat breastfeed zhafran lama2..bukan ummi tak sayang, bukan ummi tak adil...tapi sebab ummi jahil dan ummi mengaku ummi salah...maafkan ummi ye sayang...tapi ini bukan alasan zhafran mudah lupa ummi tau...ummi tetap seorang anak yang keletah, cerdik sama sahaja ngan budak2 yang minum susu ibunya....

tengok zhafran tengah syok layan meng colour....

Thursday, November 12, 2009

Baby Snowdrop's Giveaway


Tetiba ummi masa tengah jalan2 ber blog hoping tadi..terbaca dalam website nie.. http://www.babysnowdrop.com actually ummi dah kenal the owner since dia ada blogshop lagi..nama dia Nisa...sebab ummi pun antara PELANGGAN SETIA fenugreek kat shop dia...next month punye stok pun lum beli lagi nie...dapat tau blogshop dia pun daripada kawan2..dan kawan2 seangkatan ummi yang breastfeeding semua dah tau blogshop Nisa nie..(hasil hebahan ummi...)

kali nie the owner tengah buat giveaway lak..memang pada mulanya ummi plan nak try ringsling yang Nisa jual tu..nak bagi maid pakai..sebab kekadang macam sakit mata lak tengok dia kendong afnan pakai kain batik lepas...at least kalau kuar jalan2 boleh lah dia menggayakan ring sling tu....sebab pada ummi memang smart n cute jer....apa lagi ummi tak nak lepaskan peluang nie..takperlah kalau tak dapat free pun...ummi tetap nak beli 1 jugak..tunggu jerlah....

To Nisa, tq pada service yang Nisa dah bagi untuk pembelian fenugreek..tepat pada waktunya...suka sangat...and tq juga for this giveaway....

Marilah kekawan semua jom kita rebut peluang keemasan ini.....

mAiN LaYaNg-LaYaNg

semalam lepas balik kerja, ummi terus masak2..lepas tu ayah ajak jalan2 bawak zhafran..afnan tengah tido, ummi tinggal kejap la ye sayang...lepas ronda2, ayah kata jom la kita g jalan2 kat tepi tasik, leh tengok matahari terbenam...

sampai kat situ, tetiba rasa angin sepoi2 bahasa..ayah kata macam boleh main layang-layang jer...apa lagi ayah terus keluarkan layang2..try naikkan...tinggi jugak lah walaupun ada time angin takder, layang2 tu jatuh menyembah bumi...hahahah

zhafran nangis2 nak pegang layang2 tu..tak pandai main layang2 la anak ummi nie.mana ada orang main layang2 pegang sayang...kena pegang benang baru layang2 tu boleh naik tinggi..kelakar tul....

seboleh2 nak pegang..last2 ummi bagi layang2 yang lum pasang tali..dia pun senyap dan layan layang2 sorang diri....hahahah


tengok zhafran yang main layang2 cara tersendiri

zhafran tengah syok main sampai tak nak balik

Wednesday, November 11, 2009

NaSiB BaiK UmMi TaK LaMbAt

Lawak betul ummi pagi ni...ni semua gara2 'B' ummi bengkak lagi semalam..sepanjang malam rasa denyut2..sebab susu tak nak kuar sangat..macam itu hari..setiap jam ummi bangun sebab tahan sakit...pukul 12 malam macam tuh ummi dah tak leh nak tahan..try g pump..konon nak surutkan bengkak tu..tapi tak berhasil..belah yang bengkak tuh ummi dapat 1 oz jer...

ummi pun sambung balik tido..tengok dalam handbeg cari ubat surut bengkak yang dr bagi..tapi laa..tertinggal kat ofis la pulak...afnan lak macam kurang nyusu kalau compare dari malam semalamnya...dah nak dekat pagi tu bila afnan gerak2 jer..ummi pun tak lepas kan peluang, terus sumbat sambil baring ummi pun terlena sekali..sampai pagi...bangun2 ummi tengok jam dinding pukul 315 pg...tapi luar dah nampak terang...alamak jam mati lah nie...gila!!!..check hp laa..dah pukul 7.20....ummi pun terus bangkit ...sian afnan terus terbangun sekali..dah ler tengah syok nyonyot...hahahha...terkebil2 mata dia tengok ummi..sorry sayang..ummi dah lambat nie...ummi bawak dia g bawah..apa lagi subuh gajah lah pagi ni....

tapi thank u sayang...sebab dah setelkan problem B bengkak ummi nie..memang lah hisapan baby tak boleh ditandingi...pump lah banyak kali pun...afnan jugak lah pump yang terbaik untuk surutkan bengkak...lepas nie boleh lah guna tactic ni...

yang sedihnya tak sempat nak tapau apa2 untuk breakfast...sempat siapkan bekalan pump, tengok bekalan ebm dah cukup...pesan itu ini kat kak yanti...tengok zhafran ngan ayah masih nyenyak tido...malas nak kejut...tapi masa bukak pintu terjaga lak si zhafran..selalu dia merengek nak ikut..kali nie nangis terus cari kak yanti..nak susu kot...ape2 lah zhafran ummi kena cepat nie...apa lagi start engine...terus jalan..tak sempat panas pun....

ummi pecut macam pelumba keta lak...memang membahayakan kesihatan tul ummi drive tadi..masa sampai kat basement parking...ada lah hamba Allah nie lembab lak bawak keta..terhegeh2 ...ummi pum dengan denyutan jantung yang pantas macam berlari 100 meter, punch...hehehehe..7.50 pg....heheheh...ummi masih kekalkan rekod tak lambat...haru betul this day....

Tuesday, November 10, 2009

afnan dah tumbuh gigi...

genap semalam afnan pada usia 8 bulan lebih dah tmbuh 2 gigi kat bawah...heheeh...ummi balik kerja, terus kak yanti bagitau afnan dah tumbuh gigi comel..heheh...patutla lately nie asyik kuar air liur, gatal rupanya,,,seriau jugak pada mulanya takut afnan yang tengah gian menggigit..mana tau gigit masa menyusu...hehehe...tapi alhamdulillah...tak gigit..good boy anak ummi...


walaupun ummi dah ada 2 anak ...tapi ummi tetap excited bila tengok afnan tumbuh gigi...zhafran dulu ..lagi lambat 9bulan baru tumbuh 2 gigi bawah...tu pun lambat gila nak tambah gigi...sehingga sekarang pada usia setahun 9 bulan lebih..belum penuh gigi lagi...orang kata kalau lambat tumbuh, lambat rosak gigi...harap2 macam tu lah ye...


afnan cepat2 tumbuh gigi banyak2.nanti tak payah makan bubur blend lagi..dah boleh makan nasi lenyek jer...dah boleh kunyah2...(sebab afnan lebih berminat untuk gigit benda keras2)....heheheh...



Monday, November 9, 2009

Korban & Aqiqah

akhirnya untuk tahun ini, ada rezeki lebih dan hati digerakkan oleh Allah untuk melaksanakan korban bersama family...pada mulanya nak selesaikan tahun lepas, tapi Abah dan Mak mengerjakan haji di Tanah Suci...bila mereka bercerita akan keindahan dan kesempatan beribadah di sana...rasa tercuit hati ini untuk menuruti jejak mereka...telah tertanam di hati kecil ini juga menjadi satu motivasi diri untuk mencukupkan tabungan untuk membolehkan ummi menjejaki tempat itu bersama-sama suami tersayang...tapi terpikir juga ummi sapa pula yang akan menjaga anak2 ummi sepeninggalan ummi nanti....huhuhu....bab nie membuatkan ummi berpikir berkali2...cadang ummi...ummi akan pergi sebelum ummi bersara...biarlah ummi pergi dengan kudrat yang masih ada...

bercakap pasal korban, tahun ini kami akan laksanakan pada hari raya haji pertama.pada mulanya nak korban 2 ekor lembu, tapi atas sebab tak cukup kuorum, dan mengikut abah setelah merujuk kepada ustaz2, bagi arwah2 yang telah kembali ke rahmatullah, sekiranya tidak diwasiatkan untuk dikorbankan, adalah tidak wajib untuk di korbankan...termasuk kepada kanak2 kecil...kala ini ummi teringat arwah kecil siti umairah, pada mulanya kami nak masukkan arwah sekali..

aqiqah pula, afnan belum lagi di aqiqahkan...lambat kali ini, gara2 nak buat bersama2..tertangguh2 hajat murni itu...kalau ikut zhafran dulu, awal2 dah buat. lain kali kalau ada rezeki anak yang lain, kan ku laksanakan seawal mungkin...ummi berjanji...ini afnan sudah pun nak melangkah ke usia setahun...lambat sungguh...takperlah lambat2 pun insya-Allah buat jugak...

rasa sungguh cepat masa berjalan, afnan pun dah 8 bulan lebih, zhafran dah 1 tahun 9 bulan lebih. dah besar anak2 ummi...



Wednesday, November 4, 2009

presentation ummi yang tak menjadi...

sedih yang amat..sebab presentation ummi yang sepatutnya delivered by ummi tak kesampaian..sebab ada ke patut urusetia mesyuarat tu tak panggil ummi yang tercongok dok kat bilik sebelah tu..dahler prepare bagai nak rak..siap buat rehearsel depan zhafran dan ayah,,,heheheh last2 bos ku juga yang kena present..sian puan azian...tapi ummi memang solute kat dia, dia memang bos yang terbaik buat ummi..idola pemimpin yang terbaik ...dia steady jer buat presentation..lepas meeting ummi terus jumpa dia minta maaf,,dia kata takder apa nak dimaafkan.dia ok jer..memang cool...

ada satu benda yang ummi BENGANG semalam..ada ke seorang hamba Allah ni, dia mengamuk2 macam singa kelaparan, pasal tak puas hati dengan satu benda dan melarat2 lak pada kerja dan tugasan dia kena buat...dah lah buat sesuka hati ..ummi juga yang kena betulkan balik kerja tu..kalau dari awal memang dah tahu SIBUK sangat TAHAP GABAN bagitau siang2...tak ler malam2 ko tu bersungut ..tension tul ngan orang macam nie..belum lagi kena kerja selebuk satu2 masa..dah ekcoh satu dunia...tu lah PADAN MUKA..sapa suruh admit depan bos kata TAK ADA KERJA..kan dah bos bagi kerja...TAPI..jgn le sampai buat mulut kata ADA ORANG YANG MENGADU DOMBA..ini yang paling ummi tak suka...ummi tampar mulut dia karang baru tau..DIA HENGAT DIA SORANG JER ADA ANGIN KER???...ORANG LAIN SEMUA TAK ADA ANGIN....

Susah ada orang macam nie...patutnya ko bersyukur dapat kerja dan makan gaji kat sini...semua orang sibuk berebut nak masuk gomen tau..yang ko boleh bersungut bila dapat kerja..iniler time nak belajar...TAKKAN ASYIK NAK KERJA SANTAI JER...hello, sebab ko lah orang kat luar sana pikir, sapa kerja gomen boleh rileks jer...kalau rileks jer...,memang every seconds boleh update blog...hahahha (ingatan untuk diri sendiri untuk mengganti masa ini yang telah dicuri untuk post entry ni)....

ok...dah LEGA sikit dah....heheeh...lantaklah ye kalau ko baca blog ummi nie...ummi nak marah tapi istigfar banyak2...nie tengah tunggu softcopy..nak buat tugasan ko tuh pun kena tunggu berjam2...nasib badan lah ummi ooi....

pasal kursus, ummi dah tak risau...LEGA lagi sekali...TERIMA KASIH pada urusetia kawan2 semua...ummi dapat bawak anak2 ummi..SERONOK...sebab semua orang pun boleh bawak family..inilah time kita dpat berkenalan2...heheheh...satu lagi kursus, ummi tak payah pergi....solved problem...DOA UMMI AKHIRNYA DIMAKBULKAN ALLAH....

Friday, October 30, 2009

hah! ummi dah update

salam semua..ummi kembali semula..memang busy yang amat sekarang nie..menag ada niat di hati nak update..banyak benda menunggu..kekadang jeles tengok orang update jer kerja nya...hahhah...tapi bila kita selesai buat tugasan...amat berpuas hati ...selalu terlintas dalam hati, diorang nie memang hardcore betul..asyik update jer...memang mengadap blog jer ke...jgn mare ye...

untuk pengetahuan semua, ummi sekarang nie tengah pulun untuk prepare presentation di hadapan semua pengarah jabatan dan yang paling digeruni di hadapan Tan Sri presiden...selasa ni..dah dekat sangat dah...nak prepare slide lagi...memang teruja dan menakutkan...memang takder sangat kat atas kerusi...nasib baik lah ada member ofis nak menolong buat slide taklah tension sangat..ummi bukan lah terror sangat bab2 IT ni...biasa2 bolehlah...bos nak yang canggih lak...tak sempat nak belajar lah dulu dah start kerja ...

zhafran sekarang dah setahun 9 bulan, dah macam2 pandai..pandai ngada2 yang paling ummi tak suka..hahahah....afnan dah 8 bulan...sekarang nie diorang tak sihat sangat...tapi memang macam kembar, seorang kena selsema, seorang lagi mesti berjangkit...tapi biasanya zhafran lah puncanya...adik dia jadi mangsa..tapi adik dia lah yang lekas sembuh,,...tapi dua2 memang susah nak makan ubat..bertarung bila nak bagi ubat...

afnan masih menyusu ummi...2-3 hari lepas ummi sangat takut dan sedih sebab tetiba "B" ummi sakit dan ada benjolan...satu hari ummi tahan sakit..bila pump kat ofis walaupun pump dekat 4 kali masih tak surut engorgement...tu yang ummi tak tahan sakit ..dah macam rasa awal2 bersalin lak..malam tu jugak ummi g berurut, tuam ngan air panas baru kuar memancut2...pekat macam kolestrum awal2 tuh..apa tandanya..macam2 andaian orang, ada yang kata dah nak dekat datang period lah...(yelah ummi sampai sekarang masih belum break the record lagi...hehehe), ada yang kata nak pregnant lagi kot..itu yang buat ummi gelak...gila ke hapa?...hahaha..tapi ayat tukang urut la yang paling ummi tension dan sedih..ada ke patut dia kata..mintak2 jgnlah kena.....kesian kat anak2 kecik2 lagi...dia takut breast cancer...maaa!!!! nak menjerit ummi.....

esoknya ummi terus g check up...dr bagi ubat vitamin saraf dan ubat surut bengkak...tengok dalam 2 minggu nie..kalau still benjolan tu masih tak surut, further check up la..doakan ummi ye anak2 ummi...terbayang muka sorang2 anak2 ummi..sedih yang amat...tapi so far, lepas makan ubat2 tuh..dah takder benjolan lagi...tapi memang sekarang cepat engorge...malam2 pun engorge je walaupun nyusu kerap..pump lah ape lagi, sayang susu mengalir...boleh buat stok....

bercakap pasal stok susu afnan...baru ummi perasan yang 7/8 punye masih tak guna lagi...sebab selama nie pump bagi yang fresh jer...so sekarnag satu hari turunkan gak 1-2 bekas campur ngan fresh ebm..sayang maa kalau dah expired...takut jugak afnan tak suka minum..tapi so far alhamdulillah selera jugak dia...(almaklumlah ebm frozen tak best sangat...)..bab makan lak dia macam lebih selera nak try makanan yang kita tengah makan..makanan dia bubur lambat jer makan...nak selang seli ngan macam jenis makanan, biskut, nestum..baru selera...makan pun dekat 4-5 kali...tapi susu maintain minum jugak..masa 8 bulan baru nie amik second jab untuk vaksin pneumococcal....berat tak naik banyak...tapi dr kata ok lagi..dalam 7.8+ jer...oklah daripada tak naik...

update pasal ayah lak...eh, tak pernah2 lak update pasal ayah..dia baru2 nie kena sore throat...sian sangat...makan ubat pun tak baik2..ummi buat air asam jawa 2 x baru ok....selamat sembuh ye...hujung minggu ni tolong ummi tengok anakanda2 ye..sebab kak yanti cuti...ujian di hujung minggu melayan karenak askar2 ku....

desperate mama.....ummi dah update nie...hehehhehe

Thursday, October 22, 2009

service manicure & pedicure bergerak...

rasa dah lama ummi tak memanjakan diri sejak beranak pinak nie..(wah!!ayat power tuh..) sesekali teringin nak bermanja..dan rasa rileks...hehehhe...tapi nak pergi ke salun memang takder masa...weekend lah masa nak bermanja ngan anak2..tak sampai hati lak ummi nak tinggal semata2 nak g salun...so, masa weekdays during lunch hour perlu dimanafaatkan sebaik mungkin...

nasib baik ada service bergerak nie...(thanks kat ayu dari Salun Aria's) sebab memanjakan diriku ala2 puteri...alamak gambar tak sempat snap..sebab tangan tengan di manicure kan...hehehehhe....kawan2 se ofis pun tengah sibuk pedicure...hahahaha....memang best, ummi siap mintak service urut kaki lagi...lepas buat manicure buat urutan tangan....pada kawan2 ofis ummi yang baca..sama2 lah kita mengimbau kenangan manis itu....hhhhhahahha...

memang berpuas hati lah dengan service yang murah, cepat dan cantik...rasa tangan ummi lembut dan kuku berkilat2 wow!!!!....tunjuk kat ayah...ayah kata, wah sempat lagi tuh kat ofis...yelah masa lunch hour...boss pun join sekali tu yang best tuh...hahahhah.. nie first time ummi nuat rawatan kuku/tangan....lepas nie nak try buat pedicure lak...tak cukup masa lah semalam...nanti nak jengah Salun Ayu tu, leh buat facial ke....dah lama betul tak ber "facial"....

sambil menaip nie pun ummi siap jeling kuku2 ku yang berkilat2 itu...hahahah....

Tuesday, October 13, 2009

RISAU NYE UMMI

Ummi sekarang ni tengah rasa risau...tak tahuler risau bertempat ke tak...ummi dengar2 ofis nie nak adakan kursus/bengkel lepas raya haji nanti...kenapa ummi risau?...sebab ummi tak nak tinggalkan afnan....haruskah ummi bawak afnan bersama?...macam wajib jer..kalau ikut kata hati ummi laa...tak kira apa pun jadi nak bawak jugak afnan....

yang ummi tension tu lama sangat 7 hari...takkan nak tinggal afnan lama2...risau nanti dia lupa kat ummi...huhuuuhuu....ummi akan usahakan jugak untuk bawak afnan sekali...biarlah susah pun...asalkan afnan ada bersama ummi...zhafran ummi tak risau sangat...huhuuu...

atau ummi nak kena terus terang status ummi sekarang nie pada bos..supaya diorang paham..diorang nie tak paham kot..dia mana tau pasal penyusuan nie...hari tuh pun dok pelik jeling beg2 yang ummi bawak..ada ker dia kata beg kamera ke..apsal bawak ke hulu ke hilir....itulah gadget2 yang ummi sayang dan paling berfaedah dalam menyumbangkan jasa sepanjang penyusuan afnan....kalau takder pertolongan mereka2 ini..mungkin afnan tak dapat merasa susu ummi sampai sekarang nie tau....tapi ada diorang kisah????..huhuu..part nie yang ummi susah nak explain kat diorang...

harap2 diorang leh paham kalau ummi explain...huhuuu.....nak mintak excuse boleh?...jgn mimpi lah...



~ afnan bushuk2 ummi....~

Monday, October 12, 2009

berjaya meng 'handle" hero2 ummi

hari ahad, ummi di uji dengan satu cabaran...heheh..macam amazing race lak bunyinya..bukan amazing race tapi di uji sebab tiada pembantu untuk look after my babies seperti biasa...walaupun untuk beberapa jam dan bukan untuk the whole day...tapi cukup menakutkan ummi pada awalnya...

kekadang terpikir gak, macam mana ye surirumah dulu boleh control anak2 kadang2 3 orang sekaligus...jarak pun dekat2...huuuu....so ummi take it as a challenge....

the result is..alhamdulillah berjaya jugak ummi...biasalah memang penat, tapi rasa puas hati sebab semua benda ummi buat ...dari menyuapkan makanan pada zhafran, mandikan anak2 ummi, menyuapkan bubur pada afnan (walaupun afnan macam tak selera jer makan, kenapa ek?...), layan diorang tengok tv, menyusukan afnan, memasak, huhuuhuu...sungguh mencabar....

malam tu, zhafran pun makan berselera...afnan pun makan dengan banyak bila kak yanti yang suap...huhuuu...kena belajar teknik menyuap bubur nie...huhuuu...

sebelum ummi tutup mata untuk tidur...tengok muka afnan, rasa satu perasaan yag sukar untuk digambarkan...apa ye???

PUAS HATI, SUNGGUH2 PUAS HATI.....

Friday, October 9, 2009

LEPAS GERAM!!!!!!!!....

ISH..GERAM BETUL UMMI NGAN SEORANG HAMBA ALLAH NIE..entahlah apa motif diri nya sebenar buat statement yang pada ummi amat2 menyakitkan hati....sebab dia menyentuh kepada isu yang ummi betul2 suka..iaitu penyusuan....huhuu...



ada ke patut dia kata ..."SUSU IBU MEMANGLAH LEBIH BAGUS DAN YANG TERBAIK..TAPI KALAU IBU TU TAK PANTANG MAKAN, BELASAH JER MAKAN MACAM2...HAH, MACAM MANA?..."



memang ummi terkedu membaca statement tu...tapi tak sangka lak datangnya dari kawan ummi sendiri yang ummi sangka terlalu baik dan tak akan mengeluarkan statement yang amat melukakan hati....



bak kerna tak tahan menahan kepedasan panahan kata2 si polan itu, ummi pun menjawab..selepas berfikir beratus kali..sebab nak jaga hati kawan punye pasal...tapi bila fikir balik...dia tak jaga pun hati kita...huhuu...maka keluar lah kata2 ini...

"..ZAMAN DULU TAKDER LAK ORANG AMIK SUPPLEMEN SEGALA..TAPI SIHAT JER ANAK2 DIORANG..."

since then, she has never reach me either via sms', emails etc...why?..only God knows...

Monday, October 5, 2009

bila zhafran sebut Ummi...

ala2....terharunya ummi bila zhafran balik dari carrefour ngan ayah..masuk2 bilik terus sebut ummi...berkali2..tanpa ada pelat..terus ummi peluk dia erat2..macam tak moh lepas...kiss dia berkali2 jugak sampai zhafran lemas...dia sebut lagi...sampai ummi balas ye..terus dia senyap tanda puas hati...lambatnya zhafran pandai sebut ummi....tanggal 29.09.2009 pada usia nya satu tahun 8 bulan 9 hari baru pandai sebut ummi...sebut ayah tak payah le cakap...memang dah lama dah..huhuu..tension lak ummi bila dia sebut ayah berulangkali...


tapi akhirnya dia dah dapat sebut ummi..seronok dengar tau kawan2....excited terlebih lak...sekarang nie kalau ummi marah2..dia akan sebut ummi...bila dia nak kejutkan ummi dari tidur pun..sebut ummi...so sweet and comel....bertambah sayang ummi pada dia tu...ayah baru jer call...dia kata zhafran tengah tido...lasak sangat..semalam sebab dia tak leh nak tido..ayah ngan ummi bawak dia round2 putrajaya.bawak dia jalan kat masjid...tapi dia tak jalan...dia berlari tawwaf satu bulatan....tak penat ke sayang..berpeluh2...tapi still tak penat..balik rumah pun lum tido lagi..adik dah lama beradu...hahhahaha....ape2 lah zhafran anak ummi ooi....semoga anak2 ummi sentiasa sihat dan bertambah bijak dari sehari ke sehari....permata hati ummi...cepatlah besar sayang.....


~zhafran yang comel~

Monday, September 28, 2009

Anak-anak bujang Ummi beraya...

Salam Semua..mood raya masih menebal...hehehe...dok kat ofis pun teringat anak2 kat rumah ..heheheh...nak citer pasal raya tahun nie..disambut ala kadar sahaja..tapi walaupun sederhana..tapi cukup meriah sebab ummi sambut raya dengan 2 anak bujang hensem dan comel ummi ....seronok tul...

raya pertama hingga raya ke 3 ummi masih di muar..memenuhkan masa melayan tetamu atok dan nenek datang berkunjung raya...dapat beraya cuma 3 buah rumah jer...tapi alhamdulillah rezeki duit raya diorang nie memang murah...walaupun hanya dok di rumah..tapi tetap dapat mengumpul duit raya..hehehhe....nak tahu tak berapa collection diorang setakat hari ini?....memang memberansangkan....heheh...ummi dah masukkan dalam tabung haji korang dah..jgn risau..ummi takkan pakai...heheheh....mesti saving korang dah menimbun kan..apart yang ummi dah potong gaji ummi tiap2 bulan untuk masukkan dalam saving tabung haji korang ...huhuuuu......jgn lupa ummi lak nanti...

raya ke3 ummi dan ayah dah bertolak balik ke Rasa, kampung ayah...huhuu..memang penat..penat kenapa???..sebab nya sibuk beraya tak cukup masa...dari sebuah rumah ke sebuah rumah...takper hasilnya pun lumayan..ummi sanggup...hehehe mata duitan betul...balik2 putrajya ummi jadi banker lak sibuk mengira collection korang....hehehhe..tak senonoh betul...tapi memang seronok....tapi tangan ini juga tidak pernah berat untuk menghulur..bak kata orang tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima....hahahhahah

plan ummi nak buat open house macam tak jadi jer..sebab every weekend after this, ayah tak dapat cuti...ayah kata kesian ummi nak masak sorang2...so....macam tak jadi..tapi kawan2 semua dijemput datang..call dulu k...boleh lah chef zulie menyediakan apa yang patut untuk menjamu...ganti open house yang gagal dianjurkan ..huhuhuu....

time raya ummi agak sibuk..tak sempat sangat snap gambo raya...yelah nak layan karenah zhafran n afnan lagi kan...hehhe...enjoy viewing...zhafran semasa raya dah mencapai setahun 8 bulan dan afnan 7 bulan.....






Wednesday, September 16, 2009

Ucapan Salam Aidilfitri kepada Semua....

Di kesempatan ini ummi mewakili ayah, anak-anak ummi Zhafran dan Afnan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin...kepada semua kawan-kawan ummi, yang mana ada talian kekeluargaan, dan lain2...tak kisahlah yang ada blog atau tak atau yang sekadar membaca blog ummi di kala ke boringan...

Maaf dipinta sekiranya ada yang tersentuh dengan coretan ummi yang ntah apa-apa...tak bermaksud pun nak menyinggung mana2 pihak...sekadar suka2...tapi ye lah dalam kita tak sedar..kdg2 perkataan dan tulisan kita mampu mengguris perasaan orang lain....ummi minta maaf sekali lagi....

Berseronoklah untuk bercuti raya di kg masing2....nanti dah naik kerja kalau nak buat open house jgn lupa calling2..leh lah drop by...confirm nya seminggu raya tu bnayak tul open house untuk dihadiri....hhehehhe...kalau ummi ada rezeki lebih..insya-Allah ada lah open house...kalau senyap tu maknanya takder lah tuh....

Oklah ummi pun nak pulang malam esok..hari ni atau esok last buat entry....kita jumpa lagi ye....

menu buka puasa 25 ramadhan

semalam untuk sekian kalinya pada 25 ramadhan ummi masih lagi bertenaga untuk masak....ada berapa hari lagi ummi masak..lepas tu diserahkan pada mak di kg untuk mengambil alih tugas itu...hehehhe....bagus2...pujian untuk diri sendiri...walaupun dah kekeringan dan ketandusan idea nak masak apa..almaklumlah sebulan kan puasa, sampai dah takder menu di kepala...dan boleh kata semua menu yang ummi suka telah dicuba...alhamdulillah semuanya jadi dan sedap belaka....

tengah takder idea nak masak apa...teringat lak nak try masak ayam padprik....so, inilah menu berbuka puasa ....

~ ayam padprik dan sayur campur...bekas ungu tu ada nasi beriani plus beriani kambing..ada jiran kasi...dalam hati ummi..kenapa lah bagi time2 nie...nak kena balas nie...tu yang susah tu.....~

hari ini pak ngah dan mak ngah singgah umah otw nak balik gerik...diorang buka puasa dan sahur kat sini...balik nie nak masak ayam sambal dan kobis lemak jer...lain2 juadah akan dibekalkan emak tercinta dari kampung...i love u mak....tunggu esok malam ummi sampai..ok.....tak sabo2 nak balik..nak rehat..malas dah pikir kerja kat ofis nie.....

Tuesday, September 15, 2009

maafkan ummi ye ayah...

peristiwa itu..antara ummi dan ayah...
ye..ummi tau bukan salah ayah
salah orang lain
tapi tak tahu ke mana marah ini
hendak dilemparkan
selalu ayah jadi mangsa
selalu telinga ayah jadi alat pendengar
kenapa ummi macam ini
ummi pun tak tahu
ummi selalu menyesal
tapi ummi selalu buat lagi
kenapa ummi buat lagi...
sebab ummi selalu lupa
dan benarkan marah mengatasi segalanya
ummi sayang ayah
ummi cinta ayah
ummi kasih ayah
ummi juga kasihan ayah
ayah sabar
ayah baik
ayah pemaaf
ayah pendengar yang baik
ayah murah hati
murah senyuman
murah segala2 nya
maafkan ummi
hukumlah ummi
nasihatkan ummi
biar ummi sedar
tak ulang lagi
perangai itu
cita2 ummi
buang segala yang buruk
biar hari ini menjadi saksi
tapi masih lagi ragu2
bolehkah dengan sepenuhnya
ya mesti boleh
tiada yang mustahil dalam dunia ini
ummi akan berusaha
berusaha sungguh2...
ayah...
ummi sayang ayah...
sayang anak-anak kita...
(monolog ini khas untuk ayah, biarlah semua tak paham..tapi ummi yakin ayah paham....)

Monday, September 14, 2009

jamuan iftar anjuran ummi dan ayah

23 ramadhan...ummi decided nak anjurkan satu jamuan berbuka puasa di rumah ummi...ummi try call n sms kawan2...yang dapat make it cuma 1 family...noly, hubby, their lovely daughter n sister....
walaupun tak ramai ..namun ia berjalan dengan meriah sekali....zhafran pun gembira sebab ada member a.k.a makwe yang cute miut...eka...memang comel..lagi2 pakai tudung comel jer ummi tengok..sejuk perut ibu dia ngandung...ada can ke zhafran nak masuk meminang nie..hehehhe...asyik kiss jer banyak kali pulak tuh...

~ zhafran tersipu2 malu selepas kiss eka berkali2 hehhehehe...comel kan diorang nie??~

ummi tak masak banyak lauk pun...sikit2 jer..nasib baik anak ummi baik2 belaka...tak kacau ummi masak pun...heheheh...nanti ummi upah jalan2 naik kereta k....

~ ummi masak kari daging, sambal petai udang dan sayur kobis goreng...oren sunkist untuk pencuci mulut~


~air tebu di sponsor oleh auntie noly..ada lagi satu dia sponsor...ais yang dah cair..hehehhe~

tq ye kat noly n family,,,seronok tengok korang makan...ummi memang suka jamu orang makan...lagi2 kalau orang yang tak sipu2 malu nak makan...bila orang makan makanan yang kita masak..rasa seronok sangat....tq pada semua yang sudah menjayakan jamuan berbuka puasa anjuran ummi ini....terima kasih juga kepada zhafran yang meng huru hara kan keadaan di petang itu...huhuuuu....

Iftar a.k.a dating ngan Ayah @ The Lake Club

Dating???....wah, rasa macam dah lama jer tak dating berdua nie..hehehhe.. petang tu sebelum kami keluar...tetiba masing2 berbincang nak bawak ke anak2 kesayangan kami nie?...hehehe...tak sampai hati pulak rasanya nak keluar berdua aje...tapi sebab niat di hati nak makan n pulun puas2...lagipun bukan selalu..sekali je untuk bulan puasa nie..yang ummi lagi sedih bila kak yanti lepas mandi kan afnan, dia pakaikan baju cantik ...sian afnan..ummi nak tinggalkan afnan sekejap lah sayang....

masa kitorang keluar tu, zhafran rengek2 nak ikut sebab dia tengok ummi ngan ayah dah siap cantik2...huhuhu....kak yanti bawak dia g belakang..kitorang terus menyelinap keluar..sempat jugak ummi cium afnan puas2..hehehe..

sampai kat Lake Club, ummi tengok dah ramai orang dah...tapi sebab dah reserved seat,,,takperlah tak la rushing sangat...rasa janggal berjalan berdua...rasa janggal bila ummi rasa tiada tangan untuk dipimpin...rasa janggal bila berjalan tanpa rasa kelam kabut..rasa janggal bila tiada suara bising zhafran membebel,....rasa janggal bila tiada suara afnan merengek nak susu....emmm....memang rindu sangat..walaupun sekejap tinggal...

seblum ke meja makan...kitorang posing2 jap kat sebelah tasik...ramai orang tengok kitorang berposing...lantaklah..ummi ngan ayah dah kawin laa...bukan couple yang belum kawin...hehehhe...dah sah ni...


~ ayah n ummi berposing kejap sambil tunggu azan berkumandang...masjid kat belakang nun, dekat jer..~

lepas tu ummi ngan ayah ke tempat makan...menjamu mata dulu sebelum berbuka...makin lama makin ramai orang...ummi tengok sekeliling bawak anak..kitorang lak macam ala2 couple baru kawin..padahal dah 2 anak ummi kan...hehehe...azan jer kitorang pun belasah lah makan sampai lebam...hahah...nak bagi turun makanan sebelum makan makanan lain...ada 100 jenis makanan..nasib baik sampai kul 9.30 ..tak lah rush sangat...service pun ok..dah habis cepat jer refill balik..tak ada nak beratur2...hehhehe..makanan dia best2..terutama char kue tiaw dan curry laksa dia..memang kaww....yang lain ayah kata pasta dia sedap...dalam banyak2 makanan...1 jer ummi tak dan nak makan..sebab perut dah full sangat...nasi ayam..takperlah dah selalu sangat makan...heheh...

ni ada sikit gambo2 yang ummi amik time buka puasa hari tuh...rasa asyik snap gambo jer...ayah senyum sampai ke telinga...tanda happy dan full penuh perut...kitorang siap sambung semula makan lepas solat maghrib.kadang2 terdetik dalam hati ummi apa anak2 ummi buat kat rumah tu ye....

~nasi goreng cina, char kue tiaw, chicken salad, ayam rebus., daging berempah, sambal sotong, kacang panjang goreng..~

~ ayah control hensem hahahhaha...sebenarnya perut dah berbunyi ...lambat lagi ke nie?~

~ roasted beef and gravy plus fish fingers...western lah pulak....~


~ ayah try pasta n spageti dia...kata ayah sedap woo....~


~ curry laksa sedap betul....tauhu bakar pun garing dan sedap......~


~ manisan2...dan abc....~

~ salad yang pelbagai...~


~ inilah tempat yang ummi n ayah berbuka pada 22 ramadhan...~

Friday, September 11, 2009

motivasi untuk ummi....

tadi ummi pergi jualan Puspanita..kat situ ada buka booth raya plus booth kesihatan...ummi sajer lah singgah sebab leh timbang berat badan free...kalau setakat nak timbang berat badan memang ler tak payah tunggu kat situ..timbang kat rumah jer..tapi ini boleh tengok body fat kita berapa..komestrol berapa..lemak tepu dan lemak tak tepu..tu yang ummi teruja...yang paling menarik sekali siap boleh check tengok usia dalaman kita sama tak ngan usia sebenar kita....jeng..jeng...jeng....

~nampak tak tulisan nombor 22 kat ruangan bawah tu???....heheheh...hasil menunjukkan ummi punye biological age muda dari umur sebenar...~

budak tu siap tanya lagi akak nie ada berapa orang anak?...heheh..dengan bangga nya ummi jawab 2 dah....heheh...dia pun kata wah....bagus2....akak ada amik produk apa2 ke...hehheh...kelakar lak...takder lah sayang....amik supplemen biasa2 ada lah...tapi untuk awet muda taklah ek....(kalau sapa yang menyampah tak payah baca k....) dia kata dalaman akan menunjukkan umur akak 22 tahun...best kan dengar?....apa rahsianya???...soalan yang ummi pun tak tahu jawapannya....hari tu masa ummi pergi rumah sepupu makan2...ada sepupu ummi yang kecik2 cakap kak zulie nie macam kakak zhafran jer....agaknya dia nampak macam tu sebab ummi yang bawak knapsack barang2 zhafran....hahhahaha....lawak tul statement tu...(tapi dalam hati memang agak berbangga...)..keh..keh..keh....

timbang berat tadi, berat ummi turun lagi 41.1 kg jer...kena tambahkan berat badan sikit baru cecah BMI....uhuhuuu..kena berusaha....rasa makan dah banyak..tapi macam nie jugak...sebab kalau tak makan macam mana nak kumpul susu2 untuk afnan macam nie kan?

~ ini sessi pertama pagi tadi...motivasi untuk diri sendiri untuk makan lebih banyak lagi...terutama yang berkhasiat...untuk kebaikan ummi dan afnan jugak...chaiyok! chaiyok!~



tom yam poktek dan steambot....

nak update menu berbuka puasa hari rabu dan khamis baru ni...rabu ummi teringin buat tomyam..memula nak buat tomyam putih jer..tapi bila dengar ada member nak buat tomyam poktek..teringin lak nak cuba..ternyata memang kaww masam, pedasnya...lagi satu malas nak masak banyak lauk...tomyam nie ummi campur sayur sekali...ayah kata tomyam ummi sedap sebab ada banyak benda ummi letak dalam tu...ayam, udang, sotong, ketam, kobis bunga , karot, cendawan hitam, tomato....dll...heheheh...

~ tomyam poktek campuran macam2....masam n pedass.....sapa berani cuba????~

khamis lak ummi masak steambot jer...tapi sedap sebab makan ramai2..dan panas2....macam rasa makan kat jhonny's jer...perasan lah ummi ni...hahaha....seperti biasa zhafran mesti kacau ummi ngan ayah makan...hari ini ummi tak tahu nak masak apa...mungkin nak masak ayam black pepper kot...tengoklah...tinggal ayam jer stok kat rumah...esok baru nak beli stok untuk minggu last di bulan ramadhan...ayah kata nak hantar ummi khamis malam..yahuuu!!!!...lagi cepat ummi ada kat kg..lagi best..sebab ummi dapat berbuka 2 hari sebelum raya kat kg....seronok2 ummi suka.....cuma ayah jer lah kesian dia...apa lah dia nak buka ngan sahur nanti....jadi orang bujang lak...banyak stok kat dalam peti ais tu ayah...daging burger, mugget, sosej..semua ada...ayah buat lah menu western sedap jugak..hehehhe...ayah kan pandai masak...(dan pandai menyepah kan dapur....huhuuu...)....

~steambot yang segar dan di makan panas2....kala berbuka di petang 20 ramadhan...~

untuk ayah....selamat hari raya sorang2 ye....malam raya ummi nak call pun ayah tengah kerja..so pagi2 raya lepas pukul 8 ummi call k....syahdu jer rasa....hehehhehe....tak dapat nak bermaafan di pagi raya kan....takper ummi bermaafan ngan ayah masa ayah hantar ummi balik kg lah ye...aci lah......

Thursday, September 10, 2009

HEROES ummi beraya tanpa ayah...

sian anak-anak ummi tahun ni kita raya tanpa ayah...ayah kena kerja sayang..ummi pun sedih gak ..tapi nak buat macam mana kan?..tuntutan kerja...kesian kat zhafran lah mesti dia sibuk cari ayah ..sebab takder orang nak manja2kan dia...macam ayah kan..kalau ngan ummi...takleh manja2 sangat..ummi ni strict sikit....tak mau anak spoilt..hehhehe..sayang anak kena berpada2..takut pijak kepala lak....hehehehhe..

apa yang ummi nak citer kat sini...2 hari sebelum raya nanti ayah hantar ummi balik muar...kita raya kat kg ummi ye..kg ummi best....sebab ramai nak layan zhafran ngan afnan..yelah korang kan 2 orang je cucu haji wahab dan hajah mariam...(kalau ada arwah siti umairah..mesti lagi bermakna raya nie kan???)...lagi2 zhafran yang jadi cucu kesayangan atok dan nenek..hehehehhe.....kalau nenek call ummi..1st benda tanya pasal zhafran n afnan..pasal ummi jadi no.2.....tadi nenek call, dia kata dah belikan baju raya untuk korang berdua....maklong, paklong n busu raya sama kita kat kg..pakngah ngan makngah jer balik gerik...tak jumpa lah kita....huuhuu..takperlah..lain kali kita boleh jumpa..hehehhe

nak kata ummi sedih sangat ayah takder pagi raya..taklah jugak..sebab ummi pastinya busy layan karenah anak-anak ummi nie....ape2pun..dok rumah nenek..bab makan dah tak payah risau dah...kiranya ummi bersara memasak untuk berbuka this coming thursday lah kot....uish...rasa berbangga dengan diri sendiri yang setakat nie lum pernah beli kat bazar ramadhan....heheheh....thumbs up!!!!...disebabkan kerajinan ummi nie..ayah ajak berbuka kat luar....nanti ummi update..hehehhe..takper raya kedua nanti ayah balik kg jumpa kita k....rasa nak jer habiskan cuti2 ummi kat muar jer....tapi ....takperlah malas nak citer...biar jadi rahsia ummi jerlah....nanti ada orang lak yang makan hati dengar celoteh ummi yang ntah apa2 ntah..di petang ini...

lupa lak ummi nak update pasal berbuka puasa semalam 19 ramadhan...tomyam pok tek..huhuu.nanti ummp paste gambo...hari ini nak masak steambot jer..mesti best makan panas2..ala2 makan kat jhonny's...hehehhe..ayah pun buka sekali hari ini.....zhafran jgn kacau ummi ngan ayah makan tau....kesian dia dah 3 hari minggu nie zhafran tido ngan kak yanti..sian dia...heheheh..tapi senang sikit lah ummi nak tido lena nan afnan..hahahha.jahatnya ummi....ummi sayang dia...cuma ummi tak menang tangan layan 2 budak bijak ummi nie dalam satu masa....tapi ummi kena belajar jugak..mana tau lepas nie dah takder bantuan lagi...tapi ummi percaya anak2 ummi baik2 belaka..biasalah lasak budak2..tu namanya bijak dan cergas....kalau slow jer, ummi lak yang risau nanti.....

oklah...sampai sini dulu lah..esoklah kot ummi update gambo tomyam n steambot ummi....tunggu k!!!

Wednesday, September 9, 2009

zhafran...oh..zhafran.....

hai sayang....ummi pun tak tahulah nak tulis macam mana..rasa bersalah pun ada...tapi ummi pun macam tak dapat nak control perasaan tu masa zhafran buat perangai tu sayang....

ceritanya macam ni, semalam 18 puasa..ummi plan nak masak char kue tiaw jer..sebab dah boring asyik makan nasi jer...so, siap2kan barang masak sejurus ummi sampai ke rumah dari ofis....emm tunggu habis citer wadi unung lah baru ummi nak start goreng....ummi pun g mandi dulu...dok rileks2 sambil ngepam susu....lepas tu habis wadi unung..ummi pun gegas ke dapur goreng char kue tiaw..simple dan mudah jer..yang penting penuh khasiat...ada kerang, udang, sayur...memang menyelerakan...tapi belum sempat ummi masukkan cili boh...zhafran datang sambil jenjet kaki capai bekas cili boh..bawak lari dnegan gembiranya..ummi kejar dia lagi kuat berlari sambil bawak bekas tuh,...yang ummi risau separuh cili dah kuar dari bekas...yang ummi tak boleh tahan perasaan geram..bila zhafran campak atas toto tempat lepak si afnan....ummi tak perasan lah bila tangan ummi pukul kaki zhafran beberapa kali...terdiam terus zhafran dari bising2 tadi...lepas tu terus nangis..agaknya sakit kot..ummi lari ke dapur teruskan masak..tapi hati dah gundah gulana..kesian lak kat zhafran..senyap jer kat depan tv...apa dia buat tu ek....

tapi lum sampai 5 minit..dia datang balik ke dapur, susun bekas2 air dalam kabinet pulak..lepas tu prang!!!!..jatuh botol horlicks ummi yang kosong...(ummo buat koleksi la pulak..kalau buang tak jadi hal la kan..)..nasib baik tak pecah..lagi sekali satu penangan kena kat kaki zhafran..melalak lagi lah mamat tuh....terus kak yanti amik dukung ke depan....mas tu jugak azan berkumandang..ummi capai gelas air suam..minum dulu...baru g depan...suap 3x char kue tiaw...terus pandang zhafran yang terkulat2 biji mata tengok ummi makan...sian lah pulak..terus berhenti makan..dukung dia..tanya sakit kat mana sayang...yang kelakar nya dia terus tunjuk tempat yang ummi tak pukul...tunjuk banyak tempat..padahal ummi pukul kat kaki jer...hehehhehe....dengan bahasa jerman yang ummi ala2 tak paham...konon ngadu sakit lah tuh...dia dok atas kerusi main buah honey diew..malas ummi nak marah lagi..lantaklah..sampai ummi habis makan...zhafran pun dah puas main..dia turun bwah sendiri dok depan tv....ummi cepat2 gelapkan ruang tamu...ummi bawak naik afnan...masa tengah nyusukan afnan terkenang balik pulak peristiwa tadi. sian zhafran...

hah ini dia char kue tiaw ummi...

~ nampak sedap tak?...tapi kurang masin lah...tapi habis jugaklah ummi makan....zhafran pun makan tak pedas kot....~
menu buka puasa 17 ramadhan ini aje.....

~ ayam masak kicap dan sayur kobis lemak..tapi lupa nak snap lak kobis ada dalam periuk lagi..tak sempat nak serve~


Monday, September 7, 2009

afnan dah jadi macam "ulat"

hehehhe...kenapa ummi cakap macam tu????...sebab nya afnan dah pandai menyusur ke depan...satu perkembangan terbaru yang baik....ke belakang memang dah exempted awal dah....seronok tengok anak kalau perkembangan dia cepat..tu tandanya dia bijak dan cergas..sihat dan kuat..hahhahahh......afnan kalau menyusur ke depan tu jadi macam ulat sebab dia muka menyondol2 apa sahaja benda yang ada depan dia....kalau dia boleh capai...bising2 mulut dia nak amik capai...hahah..dah dapat confirm masuk mulut punye..kalau kita amik dari dia..apa lagi marah sampai nangis2..hehhehe..comel sangat tengok gelagat dia tau....

sekarang nie ummi tunggu dia merangkak lak..lum ada tanda merangkak lagio..tapi ummi tetap tunggu....best tengok perkembangan anak2 nie...zhafran lak kalau nak belajar mesti nak dok sebelah adik..adik lak berebut buku..sebenarnya nak masuk mulut buku tuh....mula lah abang marah kacau dia nak study..hahahha..di ketuknya kepala adik..sebab pembelajarannya terganggu....comel sungguh diorang nie....seronok sangat...tak payah besar lah anak2 ummi..biar macam nie..jer..boleh ke macam tu....kalau dah besar mesti tak dapat tengok dah gelagat mcam tu lagi....hehehheheh.....

afnan and his solids...

dan dekat 2 minggu afnan started his solids...emmm so far alhamdulillah..walaupun pada mulanya agak sukar untuk introduce him food yang rasanya terlalu asing untuk deria rasa nya....tapi alhamdulillah for the first 2 weeks nie..banyak dah ummi introduce....4 days rule pun dah ok...emmm....sekarang dah boleh makan macam2..ummi pelbagaikan supaya afnan tak boring makan satu menu jer...ada sayur, kurma, ayam, buah....tapi buah nie ummi lum cuba banyak lagi..nanti ummi prepare puree lak ye sayang....yang ummi perasan...kalau baru bagi menu baru..mesti afnan macam nak muntahkan..tapi for second time dah ok dah..buat suspen ummi jer..so far no allergic sign pada mana2 menu yang ummi perkenalkan....sepatutnya ayam atau mana2 sumber protein kena introduce lewat sikit 7-8 bulan...tapi ummi ter awal sikit..nak bagi sedap sikit bubur afnan...heheheh...
tapi telur jer ummi postpone dulu...ikan pun nanti dulu....kekadang abang zhafran pun join sekali..sedap lah tu kot..hehehheh...dia kalau ada member makan sekali memang laju jer makan...hehhehe....ummi suka sangat time zhafran makan berselera....nanti takut adik boleh beat abang lak...setakat nie afnan tak pernah tolak lagi makanan dia....hehehehhe
walaupun dah makan, afnan tetap kerap menyusu...hehheh...agaknya macam tak puas walaupun makan bubur..nak pekena nenen dulu baru puas hati.....hehehehhe

nanti ummi update menu bubur2 afnan lak ye...asyik update menu buka puasa jer..hehehhe...ok seronok tau kalau baby kita dah mula makan....

hari ke 15 dan 16 puasa....

dah separuh bulan rupanya berpuasa..heheheh...tapi semangat dan mood memasak ummi masih sama..belum luntur lagi..rasa nak pecah rekod tak melabur akt bazar ramadhan yang tidak menjanjikan kesedapan dan ke freshan sepertimana masakan ummi yang amat ummmppphhh tu ..hehehhe...sebab nak dapatkan susu yang terbaik output yang terbaik mestilah datang dari input yang terbaik jugak kan...heheheh...kalau makan makanan ala2 nak basi..tak payahlah....
statement ummi yang cerewet....biarlah tak salah nak cerewet sebab nak yang terbaik untuk anak ummi kan...hehehhe...supplement pun ummi tak pernah tinggal..wajib...priority....

menu hari sabtu baru nie, ummi berbuka ngan sayur labu masak lemak dan ikan kembung goreng berlada..dan menu khas dimasak, disebabkan rasa kepingin nak makan yee mee sizzling...tapi buatan sendiri lah....alhamdulillah jadi, dan memang sedap...ayah pun makan sehingga menjilat jari...sebiji macam jual kat food court tu..tapi lagi sedap dan banyak...hahhahah...
~ tengoklah zhafran pun dah teruja nak rasa sizzling ummi....tak sabo nak tunggu time berbuka ni ummi....~



hari ahad pulak, ummi dah macam takder idea nak masak apa....tetiba ummi teringin nak makan sup2...emmm..start engine g pasar kap..beli tulang rawan....balik rebus tulang...petang tu terus masak sup tulang rawan....dan goreng sayur campur ala2 restoran buat tu...hasilnya....taraaaa...

dan dua2 hari ini dan hari2 sebelum ni pun afnan memang cukup penyabar dan baik sebab dia buat hal sendiri jer masa ummi dan ayah tengah berbuka...memang terlalu good boy anak ummi seorang nie..sayang2 sangat....


Friday, September 4, 2009

Ummi yang rajin....hehehehhe

hari selasa baru nie ummi pagi2 lagi ummi dengar member ofis nak buat chicken chop..macam sedap jer dengarnya..so tanya2..macam senang jer buat nya..heheeh....tengahri tu ummi g c4 jap beli barang2.....tetiba ayah call tanya nak masak apa hari ini...umi pun cakaplah chicken chop..dia talan air liur jer..kesian lak ayah tak dapat buka sama ummi hari tu...sebab kerja shift petang...sian lak..terus ummi cancel masak chicken chop..postpone dulu lah..so ummi pun cakap kat kak yanti tolong sediakan barang2 nak masak ayam masak merah dan bayam goreng....biasalah...sayur kegemaran ummi dan ayah....
so, hari itu, ummi berbuka.
1) nasi panas;
2) ayam masak merah;
3) bayam goreng berkuah;
4) air longan
5) kurma


~ hah ini hasilnya....ayam masak merah dan bayam goreng berkuah...walaupun simple tapi amat la sodap~

esoknya pulak ummi awal2 bagitau ayah nak buat chicken chop...terharu ayah dengar ummi batalkan nak buat chicken chop semalamnya sebab ayah takder buka sama...hahahhah...pancing baik punye...balik kerja ummi pun apa lagi, buat coleslow dulu...lepas tuh masak sos chicken cream plus black pepper....lepas tuh goreng sosej, fries....last sekali goreng ayam lah....

wah sungguh cepat dan mudah...rasanya pun wallaaa.....memang ngancam....ayah kata coleslow ummi macam kat kfc punye...soup macam kat pizza hut punye...kembang sikit ummi dengar ayah puji..hahahha...ayah makan sampai licin...fries habis, sosej pun...yang tak habis sos cili lingham..sebab pedas sikit..ayah salah beli yang sos cili thai lak..memang ler pedas....

tapi kan sebab terlalu excited lupa lak nak snap gambo...zhafran pun makan ngan berselera sekali..chicken cicah chicekn cream tu...hehehhe....nanti bila2 ummi buat lagi ummi snap lah....buat kenangan2...

then hari khamis lak ummi masak simple jer..sambal petai sotong dan sup sayur....huhuuu...memang terangkat makan...walaupun pedas..ayah makan dengan lazatnya...siap marah ummi masak nasi sikit..3 pot macam dah banyak jer...biasa ummi masak 2.5 pot jer..dia kata lauk simple dan sedap nie kena banyak nasi...hehehhehe....ape2 lah ayah....


~ sedap tak nampak sambal sotong ummi ...memang sedap...sup sayur pun best..berselera makan time panas2~

then hari ini ummi ada jemputan berbuka puasa khas kat ofis...ummi akan pergi ngan ayah dan anak2 ummi...kak yanti pun ummi bawak jugak..sian lak dia nak tinggal kat rumah....ok semua sekian untuk hari ini......